ALKMAAR - Met een heuse clubtour die afgelopen zaterdag begon in Venlo hebben de 3Js donderdagavond het publiek in Podium Victorie in Alkmaar weten te overtuigen. De Volendamse band die in de afgelopen jaren met name in het theater was te bezichtigen keert met de tour weer terug naar de roots, en daar lijken zij zich prima thuis te voelen.

Het is inmiddels zo'n twaalf jaar geleden dat de 3Js in Nederland bij het grote publiek doorbrak na een aanloopperiode van bijna net zoveel jaren. Na de succesvolle albums volgden meerdere theatertours waarin de liedjes en de stemmen jarenlang prima tot uiting kwamen. Dit najaar en winter doet de band de clubs en poppodia weer aan en keert daarmee terug naar hoe het begon. Of zoals zanger Jan Dulles het omschreef. 'Lekker op een podium waar je de mensen kunt aanraken en het publiek beweegt zoals ze dat zelf willen.'

Timing
In een uitverkochte kleine zaal van Podium Victorie lukt dit in iedere geval uitmuntend en genoot dat publiek in een twee uur durende show van de Volendammers. Dulles staat al jaren bekend als een van de meest erkende zangers van Nederland en dit onderstreepte hij in Alkmaar. Zijn stem, soms zoetgevooisd, dan weer rauw met een randje, en af en toe een geslaagde hoge uithaal, waarbij een perfecte timing immer centraal staat, klonk magnifiek in een zaal waar de akoestiek uitstekend op orde was. Ook Jaap Kwakman staat al sinds de beginjaren van de band bekend als een begenadigd gitarist. Nieuw in de bezetting is de nieuwste "J", of eigenlijk "RJ" in de persoon van Robin Johannes Kuller die na de show van afgelopen weekend in Venlo zijn tweede clubtour-optreden deed. Als opvolger van Jan Schilder (De Witte) deed hij dit echter met zoveel verve dat het leek alsof hij al jaren in de band meedraait en blijkt ook zijn stem een uitstekende aanvulling te zijn op de al aanwezige kwaliteiten.

Ervaring
Achter de drie staat nog eens een viermansband waarvan multi-instrumentalist Emil Szarkoowic al jaren een bekend gezicht op zowel viool, fluit, saxofoon als tambourine evenals nestor en ras-Alkmaarder Ton Dijkman op drums die met hun schat aan ervaring de show nog meer cachet geven.

Het publiek genoot dan ook met volle teugen. Niet alleen van de bekende hits zoals "Je vecht nooit alleen", "Hou van Mij", en was het muisstil tijdens het immer prachtige "Watermensen", doch ook de nieuwere songs werden of luidkeels meegezongen of met ingehouden adem beluisterd. Als extraatje mocht ook de bekende vlogster Noord-Hollandse Femke Meinis nog even het podium op om mee te zingen met "Geloven in het Leven" Na een kleine twee uur met als toegiften "Kamers van m'n hart"en "Loop met me mee over Zee" bewees de band dat met deze clubtour het juiste pad is ingeslagen en het absoluut de moeite waard is om de tour te bezoeken.